Secretarul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), Jagan Chapagain, a avertizat vineri, în cadrul unui interviu, că actuala criză economică provocată de pandemia de COVID-19 ar putea duce la apariția unor noi valuri de migranți.
Chapagain a declarat că mulți oameni se află în situații disperate din cauza sărăciei extreme cu care se confruntă, având de ales între a se expune riscului de a se îmbolnăvi de COVID-19 sau a muri de foame, potrivit CNN.
„Vedem din ce în ce mai des, în multe țări, impactul asupra nivelului de trai și securității alimentare pe care îl are această criză. Din ce în ce mai mulți oameni care și-au pierdut mijloacele de a-și asigura existența se vor simți forțați să își părăsească țările odată ce granițele vor începe să se redeschidă. Nu ar trebui să fim surprinși dacă această criză va avea un impact puternic asupra imigrației în următoarele luni și în următorii ani”, a spus secretarul general al Crucii Roșii.
Chapagain, originar din Nepal, a declarat că migrația provocată de disperarea oamenilor ar putea duce la producerea unor tragedii, precum decese pe mare. El a adăugat că ajutorarea acestor persoane este o datorie morală a statelor lumii.
„Costul pentru a-i sprijini pe migranți în perioada de tranzit și după ce ajung în țara de destinație este mult mai mare decât costurile necesare asigurării traiului, educației și sănătății acestor oameni în țările lor de origine”, a spus oficialul.
Acesta a avertizat, totodată, că inechitățile în ceea ce privește accesul la serviciile de îngrijire a sănătății ar putea duce la noi valuri migratorii.
„Oamenii ar putea să simtă că au o șansă de supraviețuire de cealaltă parte a mării”, a spus Chapagain.
Oficialul a adăugat că apariția unui vaccin împotriva COVID-19 ar putea să aibă un rol în decizia unor persoane de a migra și a criticat statele care fac eforturi pentru a se asigura că vor avea prioritate în ceea ce privește livrările vaccinului, atunci când acesta va fi pus pe piață.
„Dacă oamenii văd că vaccinul este disponibil, de exemplu, în Europa, dar nu și în Africa, ce se întâmplă? Oamenii vor dori să meargă acolo unde acesta este disponibil. Virusul trece granițele, deci este o greșeală să credem că dacă ne vaccinăm cetățenii și îi lăsăm pe cei din alte țări fără vaccin vom fi în siguranță. Pur și simplu nu are logică”, a declarat Chapagain.
Peste 15,5 milioane de persoane au fost până în prezent infectate cu noul tip de coronavirus și peste 630.000 de oameni au murit din cauza pandemiei la nivel mondial.